Dirigent Stojan Kuret je nagrado prejel za dirigentske dosežke na področju zborovske glasbe v zadnjih dveh letih. Prispevek Marijana Zlobca v Delu. Portret nagrajenca na RTV Slovenija. Posnetek proslave ob slovenskem kulturnem prazniku (nastop Vokalne akademije Ljubljana in podelitev nagrade maestru Kuretu od 31' 45'' do 38' 58'').

Iz utemeljitve:


Zborovska umetnost Stojana Kureta je polna presežkov, od začetkov z mladinskim zborom Glasbene matice Trst, prvih posnetkov Kogojevih skladb za mladino ter Merkujevih priredb ljudskega glasbenega izročila Slovencev v Italiji, preko desetletja uspehov polne poustvarjalnosti z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič do njegovega novega zborovskega Parnasa – Vokalne akademije Ljubljana. S slednjo nas je v zadnjih letih razveseljeval z vrhunskimi interpretacijami, ki so pokazale in dokazale, kako daleč lahko sežemo Slovenci v tej nacionalno tako prepoznavni, a včasih podcenjeni in v amaterske vode potisnjeni dejavnosti, kot je zborovsko petje.

Kureta pri njegovem delu odlikujeta mojstrstvo pri oblikovanju barvite zvočnosti ansambla in bogata muzikalna kreativnost, kar mu omogoča, da se enako suvereno giblje v glasbi starega baroka kot v sodobnih, komaj nastalih zvočnih upodobitvah svojih sodobnikov. Njegove zborovske stvaritve spadajo med tiste dosežke, ki na eni strani ustvarjajo sodobne trende, na drugi pa se z zlatimi črkami zapisujejo v zgodovino domače glasbene poustvarjalnosti.
 
Prispevki: